87. Merikoski K(aarlo):  IRTI SORTAJISTA   *

194 s. Otava 1919   RM

”Rajakarjalainen tarina viimeisiltä vainovuosilta”.  Merikosken laskentokirjasta opiskelin pienenä kansakoulussa, ja jopa aloitin opettajanurani ko. kirjaa käyttämällä. Tämä teos kuvaa aikaa, jolloin suomalaisia venäläistettiin Karjalassa. Sekaan on pistetty naiivia lemmenluritusta ja ällöttävää uhrautumista aatteen hyväksi. Olisi Kalle vain pysynyt laskentokirjojen parissa…  Mielenkiintoinen lukukokemus, oma kirja.

 

88. Gardner Erle Stanley: KUOLLEEN MIEHEN KIRJEET ****

288 s. Book Studio 1991  (Pertti Koskela)   RM

Vuosina 1926-27 kirjoitettuja novelleja Ed Jenkinsistä, jutuista muodostuu yhtenäinen kokonaisuus.  Taitavaa työtä, näistä tuli jostain syystä koko ajan mieleen Ruostumaton Teräsrotta. Oma.

 

89. Sariola Mauri: AMPIAISKESÄ **

277 s. Gummerus 1968  2.p   RM

Kun Sariola ei kirjoita rikoksista, äärioikeistolainen sovinismi nousee pintaan. Tämä teos tekee sankaria keski-ikäisestä niljakkeesta, tosin kirjallisesti hyvin taitavasti. Oma.

 

- Kävimme syömässä ravintolassa. Hauskaa, että ravintola on keskellä Kannonkosken korpea, vanhalla lakkautetulla kansakoululla.  Huynh Nhu Karjalainen, joka myy tuotteita myös Kannonkosken torilla, perusti muutama vuosi sitten tämän ravintolan, joka on auki vain kesäsunnuntaisin  12-15. Niinpä oli tänäänkin ravintola melko täynnä, noin 50 henkeä, ja aukioloaikaa oli vielä toista tuntia,  kun me lähdimme. Ja ruoka oli todella hyvää. Paikka on laitettu viimeisen päälle siistiksi ja viehättäväksi. Menemme toistekin.