57. Meri Veijo: ETTEI MAA VIHERIÖISI ****

241 s. Otava 1954      AV

Meren esikoisteos, novellikokoelma, jossa on elävää kieltä sekä sen verran pasifismia, että neljäs täplä tipahtaa. Oma ulkonaisesti arvoton teos, joku raatelija on repinyt siitä tyhjän esilehden irti. Kait siinä oli hänen hävettävä nimensä.

 

58. Joenpolvi Martti: TERVEESSÄ RUUMIISSA ***

116 s. Gummerus 1990            AV

Lyhyen novellin mestarin kertomuksia. Koska runouttakaan en ymmärrä, näidenkin pohjimmainen merkitys jäi kait hämäräksi. Mutta kielestä pidin, kovasti. Oma.

 

59. Sariola Mauri: SURUTON SARIOLA ***

224 s. Gummerus 1976   YK

Ihan mielenkiinnolla tämän luki, jonkinlainen elämäkerta on kyseessä. Antaisin enemmänkin pisteitä, elleivät elämänkatsomuksemme olisi eri maailmoista. Lisäksi tämä sidos on kelvoton: kovakantinen liimanidos, joka hätäisesti kestää yhden lukukerran.  Minulla ei kestänyt. Oma.

 

(Kävimme metsämökillä jatkamassa vintin siivousta. Eräässä rikkoutuneessa muovipussissa näyttää olevan vanhoja Portteja. Ehkä muitakin eri scifi-lehtiä vielä löytyy. Ne eri lehtien numerot, joissa on minun novellejani, olen ottanut aikanaan talteen, ja ne ovat kotona muovipussissa. Yhden Sapon löysimme kaupunkiin sapo-hyllyyn tuotavaksi: Moyes: Esityslistalla murha. Joimme kahvit ja lähdimme kaupunkikotiin.)