48. Nichols Beverly: KUUNKUKKA ***

288 s. Wsoy 1959  (Eero Ahmavaara)  Sapo 46  YK

Leppoisasti kirjoitettu kertomus, jossa kuunkukka on tärkeässä roolissa. Tokko sellaista kasvia todellisuudessa on olemassa. Muutenkin paikoin tuntui, että oikeasta tiedosta viis veisataan – vaikka otettaisiinkin kirjoitusaika (1955) huomioon. Herra Green, amatööririkosratkoja, on hauska hahmo. Oma teos Sapohyllystämme.

 

49.  Haarla Lauri: VARJOJEN SOTA **

355 s. Otava 1932  AK

Kertomus veljessodan jälkeisestä ajasta. Haavoja on ruumiissa ja sielussa. Kyllä punaisiakin hieman ymmärretään, etenkin aivan lopussa. Muuten teos on aikansa tuote, hankala minun oli sitä lukea. Pääsinpä loppuun. Kuopion kirjaston varastosta löytyi vielä tämä yksi kappale. Etsin fantasiaa, mutta ei löytynyt.

 

50 Hawking Stephen: MINUN LYHYT HISTORIANI   *****

125 s. Wsoy 2013  (Markus Hotakainen)  YK

Olen aina ollut kiinnostunut Hawkingista. 21-vuotiaasta asti (nyt 72) ALS-tautia sairastavan neron elämä on ollut outoa seurattavaa.  Kaksi kertaa naimisissa, kolme lasta, teoreettisen fysiikan Fundamental Physics Prize-palkinto (Arvostetumpi kuin Nobel, Nobel tulisi, jos hänen musta aukko-teoriansa onnistuttaisiin käytännössä mittaamaan), professuureja siellä täällä, tieteellisiä teoksia jne. Ja mies on pyörätuolissa istunut vuosikymmenet, eikä ole enää aikoihin pystynyt puhumaan vaan kommunikoi tietokoneiden avulla. Suotta tässä selkäkipujaan vaikertaa. Kirjastosta.

 

(Ostin Huutonetistä (Nikkoselta) Kimmo Lehtosen kirjan Timbuktun hetket, 1997. Teos poistuu puutoslistalta ja lisääntyy omistamieni scifi-fantasiateosten listalle.  ViaDiassa otin ilmaishyllystä Pohjanpään kirjan Pyhien saatto, 1946, jossa on runsaasti pyhiä legendoja. Pitää katsoa, kelpaako fantasiahyllyyn.)