Kuopion Esperantoklubi Lingvoponto perustettiin muistaakseni 1969. Vuonna 1972 järjestimme Kuopiossa kansainvälisen SAT-esperantokongressin. Tein puheenjohtajahommia. Yksi nuorista esperantisteista oli Matti, ja hän meni naimisiin v. 1972 Annukan kanssa. Lingvoponto hankki häälahjaksi esperantonkielisen Jumalaisen Näytelmän. Muistan olleeni hääparille kateellinen, kirja oli niin kallis, ettei minulla ollut silloin mahdollisuutta sitä itselleni ostaa.




Yhteys Mattiin katkesi,kun esperantotoiminta Kuopiossa hiipui. Satunnaisesti joskus kadulla tavattiin. Matti ja Annukka erosivat jossain vaiheessa, ja tänään lauantaina 17.3.2012 Matti haudataan. Rauha hänen sielulleen. Saata oi Kristus palvelijasi sielu pyhien joukkoon.
Kontista, paikallinen SPR:n myymälä, löysin tämän kirjan ja ostin sen. En tiedä, kuka ja koska sen oli Konttiin myytäväksi tuonut.  Nyt minullakin siis on esperantonkielinen Jumalainen näytelmä, La Dia Komedio. Vierellä kulkee koko ajan alkuperäinen, italiankielinen teksti. Sandro Botticelli on teoksen kuvittanut.


Lainaus Wikipediasta: Myöhäisvaiheen merkittävimpiä teoksia ovat Dante Alighierin Divina Commedian tulkinnat vuodelta 1492-97. Botticellin herkistynyt viivailmaisu ja aineettoman tuntuinen ilmaisu näkyy piirustuksissa puhtaana.[1] Medicit tilasivat kuvitukset vuonna 1480. Botticelli teki satakunta tussipiirrosta, mutta työ jäi kesken ja kokoelma hajosi pian, eikä tiedetä miksi.[9] Säilyneistä piirustuksista 84 on Berliinin Kupferstichkabinetissa ja 8 Vatikaanin kirjastossa.