Matkat:

Junamatkat sujuivat ajallaan ja rauhaisasti. Liekö puhelinhuuto vähentynyt maailmasta. Laivatkin olivat kohdallaan ja kuljettivat häiriköittä. Tallinnassa sen sijaan oli kaaos. Lunta tuli säkillä ja taksimatka hotelliin kesti tukkoisessa liikenteessä iät ajat. Suomen iltauutisissa kerrottiinkin sitten, että Viro kamppailee lumitaakan alla.

Säätila:

Torstaina siis satoi lunta, samoin perjantaina. Lauantai oli kirkkaampi päivä, mutta sunnuntaina satoi taas. Ei tosin niin paljon kuin alussa. Lisäksi tuulta oli perjantaina 21 m/s. Lauantaina oli tyynempää, muulloin tuuli kunnolla, ja kun pakkasta oli 5-10 astetta, tuntui todella kylmältä.

(Näkymä Toompealta)

 

Hotelli:

Shnelli rautatieaseman vierellä. Ensimmäisenä yönä naapurihuoneessa televisiota huudatettiin läpi yön. Tulpat korvissa saimme nukuttua. Aamulla kävin vastaanotossa ja saimme toisen huoneen ylimmästä kerroksesta. ”Olisit soittanut meille”, vastaanoton tyttö sanoi. Mutta en halunnut aamulla turpiini, ja mahdollisesti en olisikaan saanut uutta huonetta vaan kärsinyt samassa. Meluajatkin olivat nimittäin pitempään. Yläkerrokseen sijoitettiinkin sitten meidän lisäksemme satakunta kymmenvuotiasta latvialaista ja venäläistä koululaista.  Heistä ei ollut minkäänlaista vaivaa.

 

Ostokset:

Viinaa tietenkin hankimme soveliaasti. Kirjastolla oli kirjamyyjäiset, ja sieltä ostimme vanhantyylisiä joulupostikortteja. Torilta hankin rukkaset ja antikvariaatista ostin kaksi Aino Kallaksen vironkielistä kirjaa.

Kirkonmenot:

Nevskin katedraalissa (venäläisten) kävimme seuraamassa panihidaa. Simeonin ja Hannan katedraalissa (virolaisten) seurasimme sunnuntain liturgian. Ehtoollisella en käynyt, koska hotelliaamiainen täytti vatsani.

Ruoat

 

Ensimmäisensä iltana söimme pitsat Grande Pizzassa, toisena uunilohta Vanaemä Juuressa, kolmantena täytetyt kanat Ses Besissä ja viimeisenä paimenpojan pait Hell Huntissa. Erittäin normaalia siis, mitään uutta emme uskaltaneet lähteä tuiskussa etsimään. Kahville yritimme uuteen paikkaan Kalamajaan, mutta sepä oli tupaten täynnä, joten kävimme Keskuskirjaston kahvilassa, Energiassa ja eräässä leipomokahvilassa, jonka nimeä en muista.  Ruokiimme olimme hyvinkin tyytyväisiä. Ehkä tuon pitsan jatkossa muutamme kevyemmäksi ateriaksi.

(Vanaema Juures)

 

Kuljeskelu:

Raitiovaunuilla ramppasimme sinne tänne, mutta jalkapatikassa säätilan takia lauantaita lukuun ottamatta kuljeskelimme vain vähän. Kaikki tutut paikat kiersimme, mutta uusiin seikkailuihin emme ryhtyneet. Mietiskelimme, että ensi jouluna jätämme Tallinnan-matkan tekemättä. Jos vielä elossa olemme.