Isäni syntyi vuonna 1905, tsaarinvallan aikaan, Äänekoskella. Hän opiskeli Jyväskylän seminaarissa opettajaksi, ensimmäinen työpaikka oli Kivijärven kunnassa Talviaislahden koululla. Sodan aikana isä toimi aseettomassa palveluksessa mm. Hennalassa, ja yleni vääpeliksi.
1793925.jpg
Isä on viides oikealta, vaaleampipuseroinen mies eturivissä.
Sodan jälkeen hän siirtyi opettajaksi Kotkan lähelle Ruotsinpyhtään kuntaan, Vastilan koululle, josta minulla on ensimmäisiä mielikuvia. Siirryimme Vastilasta Porvoon Maalaiskuntaan Kerkkoon kylälle. 1955 isä täytti 50 vuotta, niihin aikoihin hän rakensi mökkiä meille Talviaislahden kylään, Riepuniemeen.
1793928.jpg
Kuva syntymäpäiväjuhlista, taustana valmistuva kesämökki. Vasemmalla sisareni Arja, 21 v, oikealla minä, 11 v.
Mökillä vietimme kesät, ainakin juhannuksesta elokuuhun. Paikka oli isälle henkireikä, eräs tärkeimmistä harrastuksista oli kalastus.
1793931.jpg
Lukemattomat olivat ne kerrat, jolloin veneestä tai maalta heittelimme uistinta. Paljon uistinta myös vedettiin, lahnaverkkoja pidettiin Honkalahden suulla, ja joskus käytiin ongella.

Nuorena isä pelasi pesäpalloa. Hän on kolmas oikealla, peli lie jokin suojeluskuntapeli, vaikka tietääkseni isä ei koskaan kuulunut suojeluskuntaan? (Jos kuului, hän häpesi eikä kertonut siitä koskaan)
 1906984.jpg


Isä soitti viulua, muistan, kun istuin Kerkkoossa rannalla tanssilavalla ja isä soitti viulua, kun ihmiset tanssivat. Koski kohisi, taivas oli tumma ja nuotiotulet paloivat. Ehkä muistan väärin. Isä keskellä, muita en tunne, en myös tiedä, mikä oli yhtye. Isällä ei ole viulua, mutta ei hän häävi pianisti ollut, joten epäilen viulun olevan piilossa takapöydällä.
1906987.jpg

Ainoa kuva, jonka löysin isoäidistä, eli isän äidistä. Vasemmalla Signe Oksanen, hän meni toisiin naimisiin, kun ukki Kaarlo Virtanen kuoli. Ukin kuva on toisaalla blogissa (Henkilöhistoria). Mummin vierellä sisareni ja äitini, minä olen tuo ruutupaitainen poika. Keitä lie muut, en tiedä. Epäilen Seppälän talolaisia Äänekoskelta, mummia sanottiin Seppälän mummoksi.
1906993.jpg

Vielä kuva isästä 1955, 50-vuotispäivänä. Takana Kivijärven mökin nurkka.
1906989.jpg