Jo aivan pienenä luin Antero Vipusesta  esperantosta, opettelinpa  muutamia sanojakin, kuten cicerono (opas).  Isäni oli joskus jonkin verran tutustunut kieleen, ja sisareni oli nimetty  suomen esperantogurun Vilho Setälän tyttären mukaan Arjaksi. Vuonna 1969 Suomessa pidettiin esperanton maailmankongressi, ja sitä edelsi radiokurssi Via dua lingvo. Ostin oppikirjan ja kuulin yhden radiokurssijakson, muuten opiskelin kieltä kotona, muun muassa  Setälän kurssin 'Privilegia vojo al lingvoscio' mukaan. Seuraavana vuonna aloin opettaa esperantoa Kuopion kansalaisopistossa. Kuopioon perustettiin esperantoseura Lingvoponto, jonka puheenjohtajaksi minut valittiin. Vuonna 1972 Kuopiossa pidettiin kansainvälisen SAT-järjestön vuosikongressi. Olin järjestelytoimikunnan puheenjohtajana, ja kongressi onnistui mainiosti. Kuvassa päätösjuhlan lopussa järjestelytoimikunta seisoo lavalla ottamassa vastaan kiitoksia:

Olen tuo punapaitainen kakara puku päällä.
Opettajantyöni ohella myös mm. toimitin jonkin aikaa Suomen Esperantoliiton lehteä Esperanta Finnlando, ja kiertelin opettamassa kieltä kesälomalla. Kuva Kajaanista kurssilta:

Minut valittiin Suomen Esperantoliiton puheenjohtajaksi  muistaakseni 1973 ja toimin tässä virassa kaksi vuotta. Henkilökohtaisesti mieleenjäävin tilanne oli se, kun kävimme Urkin luona jättämässä julkilausuman. Parikymmentä minuuttia istuskelimme keskustelemassa esperantosta.

Puheen aikana kädet vapisivat, mutta ääni oli vakaa. Vuonna 1977 järjestin vielä EAF:n 70-vuotisjuhlan Kuopiossa, ja sen jälkeen siirryin eräänlaiselle eläkkeelle rivijäseneksi. Edelleenkin seuraan kielellä muutamaa sanomalehteä, luen paljon kirjoja ja kuuntelen joskus maailmalta esperantonkielisiä ohjelmia, nyt kun tämä on netin kautta helppoa.
Olen täysin varma, että esperanto toisena kielenä kaikkialla maailmassa olisi erittäin viisas ratkaisu, niin kielen puolueetomuuden kuin helppoudenkin takia, ja lisäksi kieli on täydellinen, eikä pelkkä hahmotelma. Mutta eihän maailma järkiasioihin usko.
(Jos haluat vilkaista kieltä, käy osoitteessa http://fi.lernu.net/)